Deschiderea unei farmacii: dotari minime necesare si reguli de urmat

Cuprinsul articolului

Cuprinsul articolului

    O farmacie este una dintre acele afaceri profitabile în România cu un potențial de dezvoltare constant și o cerere în continuă creștere.

    Dacă vrei să deschizi o farmacie în România trebuie să știi că deschiderea unei farmacii poate fi o aventură destul de provocatoare care are anumite reguli stricte, procese destul de complexe pe care trebuie să le cunoști și implică anumite costuri.

    În acest articol vom discuta despre tot ce ai nevoie să cunoști pentru a-ți deschide propria farmacie, precum care sunt aceste condiții de deschidere farmacie și reglementările pe care trebuie să le respecți pentru a-ți putea desfășura activitatea, cât și dotările necesare și regulile pe care trebuie să le respecți din punct de vedere legal. 

Legislația farmaceutică privind deschiderea unei farmacii

Foto credit: CANVA

    Așa cum am spus în România deschiderea unei farmacii este un proces care necesită anumite cerințe specifice la înființarea farmaciei și respectarea unor reguli impuse de legislația farmaceutică în vigoare. 

    Aceste reguli sunt menite să asigure atât siguranța clienților tăi, cât și să garanteze calitatea medicamentelor disponibile pe piață.

    Acest proces poate fi unul destul de greoi dacă ești la început, așadar citește în continuare acest articol pentru a fi la curent cu toate aceste lucruri de care trebuie să ții cont și să afli care este legislația pentru farmacii pe care trebuie să o aplici în afacerea ta. 

    Iată așadar, care sunt legile pe care trebuie să le iei în considerare:

  • Legea care reglementează funcționarea farmaciilor este Legea 266 / 2008 cu actualizările ulterioare;
  • Farmacia funcționează în baza unei firme deschise conform Legii societăților 31/1990, iar că obiect de activitate va avea comercializarea cu amănuntul a produselor farmaceutice;
  • Firma trebuie să aibă autorizată activitatea CAEN 4773 “Comerț cu amănuntul al produselor farmaceutice, în magazine specializate”;
  • Farmacia funcționează pe baza autorizației de funcționare emise de Ministerul Sănătății;
  • Activitatea farmaciei se desfășoară în conformitate cu Regulile de bună practică farmaceutică, elaborate de Ministerul Sănătății în colaborare cu Colegiul Farmaciștilor din România.

Condiții și taxe înființare farmacie în mediul rural și urban

    Un alt aspect de care trebuie să ții cont atunci când vorbim de condiții deschidere farmacie, este că licența se eliberează pe criterii demografice fie că vorbim de infiintare farmacie în mediu rural sau urban. 

    În acest sens, Colegiul Farmacistilor din județul unde intenționezi să deschizi o farmacie poate să îți indice dacă se poate înființa o farmacie în localitatea dorită. 

    Iată care sunt aceste criterii: 

  • în București, o farmacie la 3000 de locuitori;
  • în reședințele de județ, o farmacie la 3500 de locuitori;
  • în alte orașe, o farmacie la 4000 de locuitori.

Documente necesare pentru obținerea autorizatiei de functionare și licența farmacie

    Acum că știi asta, vei trece la următorul pas în care îți vei pregăti actele pentru licenta farmacie în vederea obținerii autorizației de funcționare.  Iată de ce ai nevoie:

  • cererea-tip;
  • contractul de muncă sau dovada exercitării profesiei în formă liberală, pentru o normă întreagă cu durata timpului de lucru de 8 ore, pentru farmacistul-șef al unității, și certificatul de membru al Colegiului Farmaciștilor din România, eliberat în condițiile legii, însoțit de certificatul profesional curent, emis de Colegiul Farmaciștilor din România;
  •  fișele de atribuții ale farmaciștilor, avizate de Colegiul Farmaciștilor din România;
  • actul constitutiv al societății;
  • certificatul de înregistrare a societății la oficiul registrului comerțului;
  • certificatul constatator emis de oficiul registrului comerțului, care atestă înregistrarea ca punct de lucru a spațiului destinat farmaciei comunitare sau, după caz, a sediului social cu activitate, pentru care se solicită autorizarea;
  • schița în care să fie prezentate suprafețele încăperilor, certificată de reprezentantul legal al solicitantului;
  • documentul care atestă dreptul de folosință asupra spațiului pentru care s-a solicitat autorizarea unității farmaceutice;
  • lista privind dotarea cu mobilier, ustensile și aparatură;
  • dovada respectarii criteriului demografic în cazul solicitării de înființare a farmaciei în mediul urban;
  • dovada achitării taxei pentru autorizare, mutare sau orice altă modificare în autorizația de funcționare a farmaciilor;
  • dovada înștiințării colegiilor teritoriale ale farmaciștilor din România, respectiv al municipiului București cu privire la intenția de înființare a farmaciei.

Taxele pentru emiterea autorizatiei de functionare

   Pentru a fi pregătit cu toate cele necesare pentru deschiderea unei farmacii, trebuie să știi că există și anumite taxe pe care trebuie să le achiți pentru emiterea autorizației de funcționare, iar acestea sunt:

  • Înființarea unei farmacii în mediul urban - 3.000 lei;
  • înființarea farmaciei în mediul rural - 150 lei;
  • înființarea unei oficine locale de distribuție - 100 lei;
  • înființarea unei drogherii în mediul urban - 2.000 lei;
  • înființarea de drogherii în mediul rural - 50 lei.

    În cazul în care rezultatul raportului în urma inspecției de la Ministerul sănătății este unul pozitiv, atunci instituția Îți va elibera autorizația de funcționare în termen de cel mult 30 de zile de la data la care a fost făcută inspecția.

    În baza autorizatiei de funcționare deținătorul are următoarele drepturi:

  • de a desfășura activitățile prevăzute de lege;
  • de a detine, prepara si a elibera, în condițiile legii, substanțe și medicamente psihotrope folosite în scop medical;
  • de a detine, prepara si a elibera, în condițiile legii, substante si medicamente stupefiante ori precursori ai acestora, folosite in scop medical;
  • de a încheia contracte cu societățile de asigurări sociale de sanatate privind furnizarea de servicii farmaceutice.
  • Toate aceste reguli se aplica inclusiv farmaciilor deschise cu fonduri europene sau farmaciilor deschise în sistem de franciza. 

   Ghid legislativ:

Legea 266 / 2008 - Legea farmaciilor 

Legea 31 / 1990 - Legea societatilor comerciale

Amplasarea și semnalizarea farmaciei

Foto credit: CANVA

    După ce ai obținut autorizația este necesar să te focusezi pe amplasarea și semnalizarea farmaciei pentru a te asigura că aceasta va avea succes.Un spațiu nu trebuie ales la întâmplare, așadar o amplasare aleasă corect si o semnalizare corespunzătoare pot să facă diferenta între a avea sau nu succes. 

   Ca amplasare, ideal este sa alegi un spațiu în proximitatea unui spital sau a unor cabinete de medici de familie. De asemenea este indicat sa fie in apropierea de zone pietonale, piete agroalimentare, stații de autobuz, treceri de pietoni, etc. 

      Ce alte lucruri să iei în considerare atunci când vorbim despre amplasare?

  • Farmacia să se situeze la parterul clădirilor; 
  • Farmacia să aibă dotările necesare pentru a asigura accesibilitatea tuturor potențialilor clienți, inclusiv persoanelor în vârstă sau cu handicap cu ajutorul rampelor de acces;
  • Spațiul farmaciei să nu fie amplasat în vecinătatea spațiilor care pot contamina sau influența negativ calitatea medicamentelor;
  • Farmacia să aibă un aspect exterior corespunzător specificului ei de activitate pentru a fi ușor de recunoscut. 

      Semnalizarea farmaciei

    Semnalizarea corecta a farmaciei este foarte importantă pentru că aceasta să fie vizibilă și pentru a atrage atenția. 

    O semnalizare corespunzătoare, va ajuta clienții să depisteze mult mai ușor farmacia ta chiar și de la distanțe mari sau din trafic. 

    Această semnalizare se face un mod specific farmaciilor prin intermediul unor panouri care pot fi instalate atât în exterior cât și în vitrina farmaciei având ca și scop atragerea atenției clienților sau trecătorilor precum și identificarea facilă a acesteia.

    În cazul în care nu te folosești de o semnalizare corespunzătoare farmacia ta poate pierde potențialiclienți și mai mult decât orice va fi greu de identificat în special pe timp de noapte sau în condiții meteorologice nefavorabile, ceea ce va avea un impact negativ asupra succesului afacerii tale.

    Folosind un astfel de panou te vei asigura că farmacia ta va fi vizibilă atât pe timp de zi cât și pe timp de noapte, dar și în condiții meteorologice extreme precum soare puternic, fapt care va fi benefic pentru noua ta afacere.

    Aceste panouri sunt o metodă de promovare locală în care investești bugetul o singură dată și te bucuri de beneficii pe termen lung, așadar utilizarea panourilor cu led în formă de cruce poate fi esențială pentru atragerea clienților în farmacia ta având un impact pozitiv asupra afacerii, respectând evident normele și standardele în vigoare.

    Iată ce spune legea 266 / 2008 în legătură cu acest aspect:

--> Firma farmaciei trebuie să includă sintagma FARMACIE și denumirea farmaciei:

-->Trebuie să existe simbolul crucii cu laturi intersectate în unghi drept, laturi egale, verde pe fond alb;

-->Vitrinele farmaciei trebuie să asigure o bună vizibilitate în interiorul farmaciei și să fie folosite pentru informarea și educarea populației;

    Poți alege o cruce de farmacie cu leduri de semnalizare cu impact vizual excelent de la sute de metri sau o cruce de farmacie programabilă, cu ajutorul careia poti transmite mesaje, afișa ora și temperatura sau animatii spectaculoase.  

Iata ce variante ai pentru semnalizarea farmaciei tale cu cruci de farmacie:

Cruce farmacie leduri verzi 800mm x 800mm, model VENUS

Cruce farmacie leduri verzi 600mm x 600mm model SEMNALIZARE

Cruce farmacie leduri verzi 850mm x 850mm model FARMACIE 

Cruce farmacie leduri verzi 1200mm x 1200mm model PROGRAMABIL 

    Pentru vitrina farmaciei tale, poți alege din aceste variante de semnalizare tot cu LED:

Panou cu leduri vitrina 350mm x 350mm cu afisaj DESCHIS

Afisaj electronic cu leduri 870mm x 174mm afisare program

    Un alt lucru important de are trebuie să ții cont este că, atât timp cat timp farmacia este închisă, trebuie să afișezi la loc vizibil adresele celor mai apropiate farmacii. 

Dotarea minima necesara a farmaciei

Foto credi: CANVA

    Dotarea farmaciei depinde de preferințele tale, însă trebuie să te asiguri că aceasta cuprinde dotările minime necesare unei farmacii. 

    Pentru că farmacia ta să arate ca un spațiu primitor atât pentru clienți dar mai ales să fie util pentru personal este important să ții cont de cât mai multe aspecte, cum ar fi epre exemplu să se dispună de o anumită suprafață sau de locuri special amenajate în funcție de scopul de folosință.

   Iată câteva lucuri pe care să le iei în considerare referitor la acest aspect.

    Suprafața minimă a farmaciei

    Suprafata utilă a farmaciei trebuie sa fie de minim 50 m2, excluzand din aceasta suprafată holurile și grupurile sociale. 

    Încăperile din cadrul farmaciei

    În cadrul fiecărei farmacii trebuie să se regăsească mai multe încăperi care deservesc anumite scopuri în activitatea farmaceutică.

    Iată care sunt acestea:

    Oficina 

    Este incaperea unde are acces publicul și unde se face eliberarea medicamentelor. 

    Aceasta trebuie să aibă o suprafață minima de 16 m2 și să fie prevăzută cu un sistem de asigurare a temperaturii necesare păstrării medicamentelor. De asemenea, trebuie să aibă dispozitive de monitorizare a temperaturii;

    Receptura 

    Este încăperea amenajată și dotată prepararii formulelor magistrale și oficinale; este un spațiu interzis altor persoane decât al celor ce lucrează în farmacie;

    Pentru farmaciile comunitare din mediul rural și urban, organizarea și dotarea încăperii de receptura și laborator se va face numai în cazul în care acestea declară că prepara formule magistrale și oficinale​.​  

    Laboratorul 

    Este încăperea dotată cu sursă de apă, gaz și electricitate. În această încăpere se instalează distilatorul. 

    Receptura și laboratorul pot fi organizate în aceeași încăpere dacă spațiul are o suprafață de 10m2 și dacă volumul de activitate permite.

    Depozitul

    Este încăperea unde se păstrează medicamentele și trebuie să aibă suprafață de minim 10 m2. 

    Este necesar să fie dotat cu dispozitive de monitorizare a umidității și temperaturii, trebuie să asigure condițiile depozitării medicamentelor cu regim special. 

    De asemenea, trebuie să dețină frigider pentru depozitarea medicamentelor sau a altor produse ce necesită această depozitare 

    Alte spații minime necesare în farmacie, care pot fi dotate în funcție de preferințe: 

  • Biroul farmacistului șef;
  • Grup sanitar;
  • Vestiar;

    Ține cont de faptul că toate încăperile trebuie să fie suficient iluminate și cu temperatura și umiditatea adecvate păstrării medicamentelor.  De asemenea, trebuie să existe legături funcționale între încăperi. 

    Încăperile destinate preparării rețetelor magistrale și oficinale, cele destinate preparării apei distilate sau grupul sanitar vor avea pereții acoperiți cu vopsea lavabilă, iar partoselile vor avea mozaic, linoleum sau gresie.

Personalul de specialitate al farmaciei 

Foto credit: CANVA

    Personalul farmaciei este extrem de important atât în interacțiunea cu clienții cât și în funcționarea și managerierea afacerii.

    Interacțiunea umană poate face o diferență majoră în farmacia ta și de asemenea îi poate face pe clienți să revină în afacerea ta, datorită unei experiențe plăcute avute cu personalul. 

    Așadar personalul unei farmacii ar trebui să fie amabil, bine informat și să aibă o atitudine profesionistă de fiecare dată. Este important ca personalul să fie bine instruit și să aibă cunoștințele necesare de bază în cazul în care vorbim despre un asistent de farmacie sau să aibă studii de specialitate în cazul farmaciștilor.

   Iată câteva dintre calitățile esențiale pe care ar trebui să le aibă personalului unei farmacii:

  • Cunoștințe solide despre medicamente și produse farmaceutice: personalul unei farmacii trebuie să cunoască în detaliu produsele pe care le comercializează și să poată oferi informații clare și corecte despre acestea.
  • Abilități excelente de comunicare: personalului farmaciei trebuie să poată comunica eficient și să aibă un mod pozitiv de a interacționa cu pacienții, astfel încât aceștia să se simtă confortabil și să aibă încredere în sfaturile primite.
  • Atenție la detalii: atenția la detalii poate face diferența într-o farmacie profesionistă și poate aduce clientul din nou în afacerea ta. Așadar personalul trebuie să fie atent la detalii, să asculte doleanțele clienților și să le ofere ceea ce au nevoie;
  • Responsabilitate și integritate: personalul unei farmacii trebuie să fie responsabil și să aibă integritate și să se asigure că informațiile pacienților sunt păstrate confidențiale și sunt utilizate doar în scopuri legale, astfel încât pacienții să aibă încredere în serviciile pe care le oferă.
  • Adaptabilitate și flexibilitate: nu în ultimul rând, personalul unei farmacii trebuie să fie adaptabil și flexibil, astfel încât să poată face față situațiilor neprevăzute și să poată oferi soluții rapide pacienților.

Organigrama personalului în farmacie

    Personalul de specialitate al farmaciei este compus din: farmacist sef, farmaciști și asistenți medicali de farmacie (acesta lucrează sub supravegherea directă a farmaciștilor).

    Farmacistul șef răspunde de activitatea farmaciei în ansamblul său și se asigură că personalul în subordine are pregatirea corespunzatoare.

    Poate fi farmacist șef farmacistul care deține certificat al Colegiului Farmacistilor din România.

    Întreaga echipa trebuie să inspire profesionalism, încredere și suport.

Aparatura necesară

Foto credit: CANVA

    Dacă îți dorești că farmacia ta să funcționeze în mod optim și te întrebi ce îți trebuie să îți deschizi o farmacie, află că pe lângă toate documentele și avizele de funcționare,  ai nevoie și de anumite aparaturi care îți vor fi de folos în activitatea ta și care o pot face să fie mai ușoară. 

    Aici este necesar să te orientezi atât către de aparatura minimă necesară cât și către alte tipuri de aparaturi pe care le consideri relevante pentru optimizarea activităților din cadrul farmaciei tale.

    Iată care este aparatura minimă necesară într-o farmacie:

  • aparatura necesara activității de depozitare a medicamentelor;
  • sisteme de asigurare a temperaturii adecvate în fiecare incintă (inclusiv sisteme de monitorizare a temperaturii și umidității);
  • aparatura necesară preparării medicamentelor: balanțe, cântare, distilator, pulverizatoare, omogenizatoare, etc.;
  • aparatura necesară furnizării de servicii: de exemplu măsurarea unor parametri biologici;
  • aparatura necesară gestiunii cantitativ valorice (calculatoare, imprimante, casă de marcat fiscalizată, program informatic).

Cat costa să deschizi o farmacie nouă

Foto credit: CANVA

   Atunci când vorbim despre cât costă să deschizi o farmacie, răspunsul este relativ deoarece trebuie luați în calcul foarte mulți factori. 

    Deschiderea unei farmacii implică o serie de costuri, pornind de la cele de deschidere, costuri de franciza, de achizitie de licență, marfă, echipamente și aparatura necesară, închiriere spatiu etc.

    Estimativ însă putem vorbi de următoarele costuri:

  • achizitie licentă farmacie: 50.000 - 150.000 Euro, în funcție de localitate;
  • taxe: 1.000 - 1.500 Euro;
  • garanții și chirii în avans: 5.000 - 6.000 Euro;
  • amenajarea interioară a spatiului: 8.000 - 40.000 Euro;
  • mobilier și dotări interioare: 7.000 - 50.000 Euro;
  • semnalizare și marketing: 3.000 - 5.000 Euro.

    Bineinteles, aceste costuri diferă în funcție de localitate, mărime, amplasare spațiu și alte dotări pe care îți dorești să le aduci în farmacia ta pentru a face din acest spațiu unul cu adevărat primitor și plăcut pentru clienți și personal. 

    În cazul în care nu dispui de acest buget te poți orienta către o deschidere farmacie cu fonduri europene, însă aici este indicat să apelezi la profesioniștii din domeniu, pentru a te asigura că vei ține cont de toate condițiile necesare.  

    De aceea, înainte a demara o astfel de afacere, este indicat să realizezi un plan de afaceri, să estimezi costurile corecte pentru deschidere, solicitând ofertele de care ai nevoie și sa consulti specialiști pentru a obține toate autorizațiile necesare.

Produse asociate

Cuprinsul articolului

Cauta in blog